Nu har vi ny bloggadress....

Och självklart är det samma entreprenöriella innehåll. Men i en helt ny förpackning.

www.eplpedagogerna.blogspot.com

måndag 30 november 2009

Coaching men inte facit!

För en tid sedan var niorna på Bergvreten ute på jobbskugga, alltså en förnyad variant av den gamla hederliga PRAON. Tanken med jobbskuggan är att eleverna själva ska ta kontakt med någon tilltänkt arbetsgivare.

Hur enkelt det än kan låta så är det här ett stort steg att ta för en femton eller sextonåring, faktiskt mycket stort steg. Men med rätt coaching går det att komma mycket långt.......Genom ett intensivt samarbete med vår studie- och yrkesvägledare genomfördes olika övningar. Vi började helt enkelt med olika telefonövningar, att kunna presentera sig, att kunna berätta vad man vill och att hålla ett samtal levande. Självklart gick det utan problem så länge det bara var på låtsas.......men hur gick det sen?????

När alla väl hade bestämt sig för en arbetsplats var det ju dags att ta tag i själva ringandet........men oj vad dessa "stora" tonåringar helt plötsligt blev väldigt små. Det fanns nog mer än tusen ursäkter till varför man skulle skjuta upp samtalet till senare........men med rätt coaching och tilltro till eleverna kommer man långt.

Vad blev då resultatet??? Jo, i stort alla tog sig i kragen och ringde och så gott som alla ordnade en egen praktikplats. Och en sak är säker, alla elever växte verkligen med uppgiften. Det var länge sedan som vi sett en så stor samling elever som var så stolta över sin prestation. De hade övervunnit sin rädsla och ordnat en egen jobbskuggeplats. Det här var minsann ingen vanligt skoluppgift med ett givet facit....det var på riktigt. De hade löst ett problem i verkligheten. Snacka om TASIGFÖRSAMHET! Man måste våga för att vinna......!!!!

Vi kan se tre saker som gör att man kan få elever att växa. För det första måste man visa att man tror på dem. För det andra behöver vi lärare lyssna och ge coaching - men inte facit. För det tredje behövs intresserade arbetsgivare och företagare som både vill och vågar möta ungdomar i den verklighet de befinner sig i. Tur att vi befinner oss i Enköpings kommun här finns alla de ingredienserna.....

torsdag 26 november 2009

Superentreprenören!

Just nu är superentreprenören Anders Wall ute på en föreläsningsturné. Härom dagen var han i universitetsaulan i Uppsala. Samtalsämnet var naturligtvis entreprenörskap i stort och i smått. Den store finansmannen tar upp några spännande punkter som är värda att spinna vidare på.

För det första vill han se fler unga företagare, det kan man åstadkomma genom att skolan introducerar eleverna kring affärslivet mycket tidigare än vad som sker idag. Anders Wall vill se entreprenörskap på skolschemat redan från sjunde klass.

För det andra vill Anders Wall att politikerna måste förstå vikten av att introducera entreprenörsksap i skolan.

För det tredje är det viktigt att tidigt få upp ögonen för vad man själv kan åstadkomma. Det är tillåtet att misslyckas och faktum är att de riktiga entreprenörerna är de som har haft problem men kommit tillbaka.

Visst blir man både imponerad och inspirerad av dessa tunga ord från en av Sveriges främsta megaentreprenörer. Samtidigt blir man också lite stolt över lilla Enköping, det känns verkligen som vi är på rätt väg med tasigförsamheten.......

Tyvärr har vi inte haft möjlighet att följa någon av Anders Walls föreläsningar - men vill man komma i kontakt med herr Wall får man väl försöka på något annat sätt. Vi, Johnny och Sara, har bestämt oss för att försöka få till en kontakt med Anders Wall......det kanske låter kaxigt men det är helt klart värt ett försök. Varför skulle det vara omöjligt???? Det känns ju som om vårt Bergvretenkoncept ligger helt i linje med Anders Walls tankar, om man nu får säga det själv och det får man ju i en blogg.

Innan veckan är slut går det i väg ett välformulerat brev till herr Wall. Vi får väl se om det blir ett mail eller ett mer traditionellt affärsbrev. Hur som helst så är det spännande......man måste våga för att vinna!!!

onsdag 25 november 2009

Man måste våga för att vinna......

Äntligen har det blivit dags för oss att börja blogga. Hjärtligt välkommen till en blogg som vill diskutera det som just nu är extra brännhett, nämligen entreprenörskap. Begreppet entreprenör är ju välkänt i företagskretsar………………..men nu är det skolans tur att ta tag i konceptet.






Nu gäller det att knyta kontakter!!!!

Nu handlar det om samarbete mellan skola och företag. Enköpings kommun ska ju bli bäst på entreprenörskap i skolan inom fem och det är just det som denna blogg ska bidra till…….Den här bloggen kommer först och främst att ha sin utgångspunkt på Bergvretenskolan men självklart kommer vi att dryfta allt som har med ”tasigförsamhet” att göra. Det gäller att lära av varandra, det går inte längre att bara sitta på sin kammare….nu gäller det att börja nätverka.

Det här med entreprenörskap är ju faktiskt riktigt häftigt….. För omkring ett år sedan startade vi vårt arbete kring ungt entreprenörskap. Projektet blev en succé och det blev minst sagt en framgångsfaktor. 45 elever i nian fick uppdraget att komma fram till olika affärsidéer och förverkliga dessa så långt det var möjligt. Resultatet blev ett lustfyllt lärande där eleverna lärde sig att skapa nätverk och arbeta lösningsinriktat. Våra unga entreprenörer visade på en enorm ”tasigförsamhet”, där teoretiska kunskaper nu kunde få omsättas i praktiken. Det här läsåret utökar vi vårt arbete med ungt entreprenörskap. Den här gången startar vi med en spännande kickoff med inbjudna inspiratörer. Nu blir det ännu mera på riktigt. Våra unga företagare kommer sedan att ställa ut på Enköpings företagsmässa som äger rum 7 och 8 maj, visst låter det häftigt…..!!!!!!

Det inte bara låter häftigt, det ÄR häftigt……..smaka på orden och låt dig inspireras: tasigförsamhet, nätverka, lustfyllt lärande, lösningsinriktat arbetssätt, affärsidéer, olika kompetenser, coaching, rådgivare…….det finns egentligen inga gränser för hur långt man kan komma. Oavsett ålder är det bara att anta utmaningen och ge sig ut på okänt vatten. Olika dörrar kommer att öppnas och stängas – men en sak är säker – entreprernöriellt lärande ger personlig utveckling och kunskaper för livet, just sådana kunskaper och kompetenser som arbetsgivarna står i kö efter.

Vi som vill vara med och utveckla ”tasigförsamheten” är två so-lärare från Bergvretenskolan i Enköping. Vi verkligen brinner för entreprenörskap i skolan. Vårt intresse och engagemang gör att vi gärna testar nya grepp, här gäller det att kläcka nya idéer och testa dem i verkligheten. Det bästa av allt är att samma förutsättningar gäller för oss som för våra elever: Det gäller att utmana sig själv och vara en entreprenör ut i fingerspetsarna …….och man måste våga för att vinna…

Vi som vågar heter Johnny Gustafsson och Sara Bruun och till vardags har vi har förmånen att arbeta med högstadieungdomar på Bergvreten.