Nu har vi ny bloggadress....

Och självklart är det samma entreprenöriella innehåll. Men i en helt ny förpackning.

www.eplpedagogerna.blogspot.com

tisdag 30 mars 2010

Det börjar allt mer likna ett helt eget koncept!



Ett eget koncept
Nu börjar Entreprenörerna på Bergvreten synas mer och mer. Massmedia är ju en av alla kanaler där vi har uppmärksammats. Men faktum är att vårt koncept, för det börjar nog bli ett helt eget koncept, sprids både i och utanför kommunen.
I dagarna har UF presenterat sin nya grundskolesatsning när det gäller entreprenöriellt lärande. Det är ett spännande upplägg men ganska långt från vårt sätta att tänka kring entreprenöreskap för det äldre eleverna i grundskolan. En av våra främsta styrkor är våra betygskriterier när det gäller entreprenöriellt lärande inom ramen för so-ämnet.

Nu är det skarpläge för våra betygskriterier!
I år är det första gången de är skarpt läge för de nya kriterierna. Att kunna erbjuda konkreta betygskriterier är en tillgång framför allt för våra elever. Man vet helt enkelt vad som förväntas för ett visst betyg. Men det är även en tillgång för föräldrar inför utvecklingssamtal när de olika kvalitativa nivåerna ska diskuteras. Sist men inte minst är det ett enormt stöd för oss pedagoger. Det här ger oss en otrolig styrka när det gäller bedömning och likvärdiga betyg.
Betygskriterier: Entreprenörskap modell Bergvreten:
UF-har ju också sin beprövade gymnasiesatsning, som gäller hela riket. Men även där har vi lite olika tänk. Visst finns det likheter när det gäller att ha fokus på affärsidéer och företagande. Om vi får säga det själva så har vi mer fokus på processen där både regelbunden coaching och reflektion ingår. Samtidigt måste man komma ihåg att det behövs olika angreppssätt när det gäller entreprenörskap. Och målet är ju detsamma. Att öka det entreprenöriella processerna i skolan.
Ett företag som uppmärksammat Entreprenörerna på Bergvreten är Björklidenhus. Den senaste tiden har vi haft ett lyckat samarbete kring ett projekt med reklam och media. Alltså någonting som passar alldeles utmärkt att lyfta in i både so-ämnet och bildämnet.

Just nu syns vi på Björklidenhus hemsida: http://bjorklidenhus.se/aktuellt
Samarbetet med Björklidenhus fortsätter under våren men med en liten annan vinkling.

Från politkerhåll finns Entreprenörerna på Bergvreten också med i "rullarna" Johan Örjes är en av våra politiker som gärna ser ett samarbete mellan skola, näringsliv och politiker.

Mer info finns på Johans blogg: http://johanorjes.blogspot.com/
Idag hissar vi Tina
Om man tror på sina idéer vill man ju sprida de vidare......... Men för att lyckas kan man ibland behöva lite hjälp på vägen. Och vi har verkligen fått proffessionell hjälp från kommunens informationsavdelning. Entreprenörerna på Bergvreten har fått utmärkta tips och en proffsig vägledning av Kristina. I dag hissar vi Tina för hennes vänliga bemötande och proffsiga idéer. Ett exempel på det är vår nya logga och det "kampanjmaterial" som är på gång.......


Tasigförsamhetens dag!

Bilderna från företagslunchen talar för sig själva. Engagemang, eget driv och tasigförsamhet är någonting som genomsyrar hela dagen. Helt klart har både företagare och politiker satt en guldkant på tillvaron denna dag. Det har varit en dag med där kontaktbyggandet har stått i fokus


Elias, Rebecca och Kathlina möter en engagerad Johan Örjes.

Henrik Medin presenterar gruppens affärsidé för Marianne Stål från Enacom.

Erik, Madde och Michaela är stolta över sin affärsidé. Företagsnamnet är VUDD, vi underlättar din dag.

En engagerad Marianne från Enacom. Michaela, Joel och Julia verkar ta till sig alla tips de kan få.

måndag 29 mars 2010

Företagslunchen blev en succé!

Att dagens företagslunch blev en succé det kan nog de flesta intyga. Och på plats var ett tiotal företagare, politiker och andra "doers". Våra inbjudna gäster minglade runt bland våra unga entreprenörer. Och ganska snart blev det ett erfarenhetsutbyte kring alla blivande affärsidéer........Det var oerhört spännande att se alla fantastiska samtal som uppstod.........Inte nog med att många tips och idéer levererades till Entreprenörerna på Bergvreten. Det skapades kontakter som båda parter kan ha nytta av både nu och i framtiden.

Den här lunchen är smått historisk eftersom det är näringslivet som har varit med och skapat delar av den pedagogiska processen just den här måndagen. Med andra ord så har både företagare och politiker bidragit till att våra elevers lärande har utvecklats ett extra steg...........det känns riktigt, riktigt bra.

Och det är riktigt imponerande kunskaper som man har delat med av sig av....förhoppningsvis har Entreprenörerna på Bergvreten kunnat bidra med en hel del ungdomligt tänk.........Det som är minst lika imponerande är att näringslivet väljer att bryta sin ofta stressade vardag för att ge coaching till våra ungdomar.....helt fantastiskt. STORT TACK TILL ER ALLA!

Några av dagens gäster:

Johan från Poltech
Carina, Affärskontakten
Marianne, Enacom
Niklas, Björklidenhus
Camilla, Björklidenhus
Maria, Lingwiz
Johan Ö, politiker
Helena, politiker
Arne, näringslivsservice
Cissi, näringslivsservice

Självkart dyker det upp bilder från dagens aktiviteter. Men ibland kan det uppstå tekniska problem som gör att leveransen blir försenad. Idag är en sådan dag.....men den som väntar på något gott.......

Sist men inte minst måste vi lyfta fram våra helt fantastiska "medarbetare". Våra unga entreprenörer har ännu en gång visat att man växer med uppgiften...............det som behövs är en rejäl utmaning, "medarbetare" med eget driv och pedagoger som verkligen tror på sina elever. Det är just de ingredienserna som finns hos Entreprenörerna på Bergvreten........

lördag 27 mars 2010

Besök på UF-mässan i Uppsala!

Det blev ett besök på UF-mässan idag lördag.......det är ju alltid lika spännande att se vad andra åstadkommit. Det var bra stämning och mycket folk. Och visst fanns det en del godbitar som var värda att titta lite extra på.

Smartex var ett av de företag som många stannade till hos. Om man vill ha många kunder gäller det att man har en spännande produkt. Men det beror minst lika mycket på att man har UF-säljare som verkligen tror på sin idé. Har man dessutom en trevlig monter och god social förmåga når man långt. Hur var det med produkten då......jo det handlar om Smartex-trasan som är en trasa med kardborrband. Trasan är tänkt att torka din blöta sadel och den kan enkelt spännas fast under sadeln. En riktigt smart grej till ett vettigt pris.

Det är hur kul som helst att se alla ungdomar som tror på sin idé och verkligen vill utveckla sitt företag. Det finns så många riktigt goda exempel och det är ju de som vi ska ge ett extra fång med rosor.

Det som inte är lika upplyftande är de UF-företag som mest ser mässan som ett måste.....Och det märks verkligen på upplägget. Vem vill stanna till i en monter där skyltningen är bristfällig och där säljarna mest står och pratar "skit" med varandra..........men marknadskrafterna löser detta på ett imponerande sätt....är man företagare handlar det om att vinna eller försvinna.....något mellanläge finns inte.

fredag 26 mars 2010

På måndag kommer företagare, politiker och andra "doers"

Just nu händer det mycket på det entreprenöriella området. Förhoppningsvis är det ingen som missar den stora UF-mässan som går av stapeln nu på lördag. Man får visserligen ta sig till Uppsala och Fyrishov men det kan det vara värt.

I år är det riktigt många utställare och hela mässan har ett lockande program. Självklart blir det ett besök......ungdomlig inspiration kan man inte få för mycket av.

Men inte nog med det...............på måndag är det Entreprenörerna på Bergvreten som tar ton.......Då "lunchar" vi med näringslivet....skapar nya kontakter och vi bjuder på hela vårt register.

Det är helt otroligt vilket gensvar vi har fått på våra inbjudningar till lunchen.......intresset är det verkligen inget fel på. Våra gäster består av en häftig blandning. Det är företagare, politiker och andra "doers som kommer för att inspirera och inspireras tillsammans med våra unga entreprenörer.

torsdag 25 mars 2010

Företagslunchen är på gång!

Vid dagens entreprenörspass var det större aktivitet än vanligt....och alla är i fullgång att förbereda vårt senaste trumkort.........alltså själva företagslunchen som är på måndag.

Förmodligen är vår idé mer eller mindre unik. Entreprenörerna på Bergvreten BJUDER både företagare och politiker på en riktig företagslunch. Innan lunchen blir det en form av "speed-dejting" där man presenterar sig för varandra. Det betyder att våra "medarbetare" kommer att dryfta sina affärsidéer med de rutinerade företagsrepresentanterna..........

Det här bli ett ypperligt tillfälle för våra unga entreprenörer att få tips, idéer och nya tankar kring alla affärsidéer som är på gång.

Det här arbetspasset handlade mycket om att fixa visitkort, göra klart namnskyltar och att förebereda sin presentation inför föregtagslunchen..........

Visst blir det lite pirrigt på måndag - men det här är någonting som lyfter den pedagogiska verksamheten. Vid själva lunchen kommer varje ungt företag att ha antingen en politker eller en företagare vid bordet....... .och det är ju då som de spännande samtalen kan börja.

tisdag 23 mars 2010

Det räcker inte att bara stå på sidan och heja på!!!!

I dag träffades arbetsgruppen som ska lyfta fram kommunens storsatsning med entreprenörskapet i skolan. Den trogna skaran träffades i kommunhuset denna sena eftermiddag. Målet är ju att bli bäst på entreprenörskap i skolan inom fem år. Men i dagsläget känns vägen något krokig.

Det mest positiva med arbetsgruppens möten är ju att det hela tiden växer fram nya idéer........och det är riktigt bra tankar som dyker upp. Det uppdrag som kommer här näst handlar om hur man får fler elever, lärare och skolledare med på den resa som nyss har startat. När det gäller elever och lärare är det nog inga större problem. Men hur väcker vi kommunens skolledare......det känns inte som om de har vaknat än.

Om vi ska lyckas med vår utmaning måste ALLA vara delaktiga. Det räcker inte att bara stå på sidan och heja på...... Nu är det eget driv som gäller.

måndag 22 mars 2010

Kaospedagogik

Bara själva namnet kaospedagogik kan ju få vilken rutinerad lärare som helst att börja fundera. Men det här är faktiskt någonting som ingenjörsstudenterna vid Uppsala universitet har med i sina kurser.

Studenterna får helt enkelt sätta sig in i hur det är att ha en affärsidé och ett företag som sedan presenteras för rutinerade företagsledare. I början av kursen är det många av studenterna som står handfallna inför uppgiften. Men med tiden gör mötet med riktiga företagsledare att studenterna utvecklas utifrån de krav som ett modernt näringsliv kräver.

Den här kursen är ett sätt att få studenterna anställningsbara. Det viktiga är att lära sig samarbeta, jobba mot deadline och formulera mål. Kursen ses som mycket viktig eftersom många studenter ofta hamnar i ett slags chocktillstånd när man går från skolbänken och ut i arbetslivet. Man saknar helt enkelt praktiska färdigheter i tasigförsamhet.

Det är ju faktiskt så att en stor del av det Entreprenörerna på Bergvreten företar sig hamnar inom ramen för det som man försöker åstadkomma på universitetet. Självklart är det en stor skillnad i svårighetsgrad. Men naturligtvis ska det vara skillnad om man jämför grundskolans år 9 och tredjeårsstudenter på högskolan. Ännu en gång kan vi konstatera att Entreprenörerna på Bergvreten ligger långt fram när det gäller en modern pedagogik. Och mycket snart kommer våra "medarbetare" att möta företagsledare från det lokala näringslivet. Datum är redan spikat.....just nu finslipar vi de sista detaljerna.

RATTSO är ett av våra senaste bidrag. Det går väl inte att missa att man har siktet inställt på bilbranchen. Det har bland annat tagits kontakter med ALMI och vibbarna är mycket positiva.


söndag 21 mars 2010

"Det här är ju så himla roligt - måste vi verkligen ha andra lektioner"

Nu känns det som om vårt förhållningssätt har landat hos våra unga "medarbetare" Just nu är det många av våra entreprenörer som är inne i kontaktfasen. Det betyder att man ofta kastar sig på telefonen. Och inom loppet av några minuter har man bokat in ett eller flera möten med lokala företagare eller rådgivare...............vilken imponerande utveckling. För bara ett par veckor sedan var det många som inte ens vågade lyfta telefonluren och presentera sig.

Visst har det entreprenöriella tänkandet förändrats på bara ett par månader. Nu kommer våra elever och VERKLIGEN VILL JOBBA vidare med sina idéer.

Man använder "ledig" tid i skolan till sina affärsidéer.

Man träffas efter skolans slut.

Man vill börja jobba innan entreprenörspassen har startat

Man jobbar hårt, samtidigt som man har roligt.

Man ser fram emot våra coachingsamtal!

Man bokar in möten för rådgivning trots att man har andra lektioner på schemat. Och det är nästan alltid samma motivering: "Det här är ju så himla roligt - måste vi verkligen ha andra lektioner"

Det här är verklig entreprenöriell utveckling, inget snack om det. Medaljens baksida kan väl vara när en och annan ämneslärare inser att man "sumpar" elever . Våra "medarbetare" vill helt enkelt driva på sin egen utvecklíng. Alternativet är ju den mer traditionella undervisningen där det ofta handlar om fakta som travas på varandra.......men hur spännande är det på en skala?

Nåja, om det är någon ämneslärare som surnar till då får det väl vara så.........tids nog så inser de flesta att tasigförsamhet är ett förhållningssätt som man kan använda i de flesta av skolans ämnen. Men för att det ska bli möjligt måste varje pedagog våga tänka utanför boxen - och det kanske inte alltid är så lätt.................

torsdag 18 mars 2010

Prototyper och marknadsundersökningar

I dag var det dags för det vanliga torsdagspasset med Entreprenörerna på Bergvreten. Alla våra företagare börjar hitta sin plats och sin speciella nisch........VUDD har tagit fram en superhäftig prototyp som är gjord i smide.......den blir perfekt inför kommande marknadsundersökning.

Nu verkar telefonrädslan ha försvunnit. Nu tar våra entreprenörer kontakter som aldrig förr.......och Olle på ALMI är väl den som har haft riktigt många samtal med våra entreprenörer.

Men det är inte bara kontakter med ALMI som räknas.......Nyföretagarcentrum och Patent- och registreringsverket är andra aktörer som får besök och påringningar av Entreprenörerna på Bergvreten.

Rebecca, Kathlina, Elias och Linn håller på att starta företaget Estell. Det här företaget utvecklar produkten Zemix. Den hjälper dig att göra äggskalandet lättare

onsdag 17 mars 2010

ABAKEJJA

Bloggandet smittar av sig...... Nu har en av våra "företagare" börjat dokumentera sina erfarenheter på en egen blogg......... http://abakejja.blogg.se

tisdag 16 mars 2010

Snart är den sista byggstenen på plats!

Nu börjar vår senaste idé falla på plats. Vi har funderat och tänkt och funderat igen........men nu börjar det närma sig. Självklart är vår idé värd att blogga om - men som alla entreprenörer vill man ju inte släppa godbitarna innan den sista byggstenen är på plats............

Men visst handlar det om att öka kontaktytorna mellan det lokala näringslivet och Entreprenörerna på Bergvreten......och självklart ska det göras på ett sätt som inte är brukligt i den traditionella skolan............Och det är väl det som är så spännande med det entreprenöriella lärandet, det är inte bara våra "medarbetare" som lär för livet. Det gäller i allra högsta grad även för entreprenörspedagogerna Sara och Johnny.

söndag 14 mars 2010

Entreprenörerna på Bergvreten ligger helt rätt i tiden, ingen tvekan om det!!!

Nu är det Skolverket som sätter ner foten när det gäller entreprenörskap i skolan. I ett av månadsbreven från Svenskt näringsliv finns ett reportage kring entreprenöriellt lärande. Och det är inte vem som helst dyker upp på företagarnas digitala arena. Det är nämligen självaste Skolverket. Och undervisningsrådet Jan Schierbeck menar att entreprenörskap i skolan kan ge enorma möjligheter.

Det är viktigt att komma i håg att entreprenörskap inte alls behöver handla om företag. Det är ett entreprenöriellt förhållningssätt som man ska sträva efter....... Eleverna ska helt enkelt utvecklas med andra, man ansvarar för att dra igång och skapa någonting. Och de lärare som vågar får också se att eleverna växer med ansvaret......

Men en av de största utmaningarna gäller faktiskt för lärarna. Entreprenörspedagogerna måste helt enkelt våga släppa lite av kontrollen samtidigt som man behåller ansvaret. Det är alltså frågan om en balansgång som heter duga........Någonting som också vilar på pedagoerna är ju den svåra med viktiga delen: Att skapa motivation.

Med Skolverkets tankar i bakhuvudet är det ju extra roligt att tillhöra Entreprenörerna på Bergvreten..........Det här visar faktiskt att vårt eget koncept håller måttet......och utvecklingen fortsätter. Vi har en ny idé som vi ska lansera endera dagen.........och den är förmodligen ganska unik i sitt slag..........så mycket kan vi avslöja att det handlar om ett nytt samarbete mellan Entreprenörena på Bergvreten och de lokala näringslivet i Enköping...................

lördag 13 mars 2010

Det är faktiskt här som Entreprenörerna på Bergvreten kommer in..........

Den som hänger med i debatten kan väl inte ha missat att ordföranden för Stockholms studentkårers centralorganisation nu mera deltar i debatten kring entreprenörskap. Och budskapet är klart och tydligt: Att införa entreprenörskap på schemat kan vara en lösning på ungdomsarbetslösheten.

Många unga har i dag en gedigen teoretiskt utbildning, det är helt enkelt en välutbildad generation med många högskolepoäng. Samtidigt är många av dessa välutbildade arbetslösa, alltså är det någonting som inte stämmer......

Det kan nog vara så att den högre utbildningen behöver ändra sin attityd gentemot företagande och entreprenörskap. Studenterna behöver få lära sig att paketera sina förmågor på ett mer attraktivt sätt. Det finns många fler möjligheter till jobb än än det traditionella tjänsterna på statliga myndigheter och medelstora företag.

Det positiva är dock att en förändring är på gång. Enligt Nutek ökar andelen unga som hellre är egna företagare än anställda........Det betyder fler arbetstillfällen för unga.

Det behövs tydligare inslag av entreprenörskap på schemat, ju förr desto bättre.......Utbildningsväsendet på alla nivåer ska självklart leverera utbildade elever och studenter med en hög kunskapsnivå..... Samtidigt måste varje student få med sig ett eget driv.....och ett entreprenöriellt tänkande. '

Det är faktiskt här som Entreprenörerna på Bergvreten kommer in......vi satsar på en hög kunskapsnivå, eget driv och entreprenörskap på schemat. Inte undra på att det sker en otrolig utveckling både för våra unga "medarbetare"...... och för oss so-lärare som har förmånen att vara med på en resa som just har startat.........

torsdag 11 mars 2010

Värdiga vinnare!

Det här med entreprenörskap är ju alltid lika spännande. Och i onsdags var det en riktigt het tillställning i Uppsala.......Den här kvällen skulle nämligen en lång rad entreprenörer belönas. Och visst var det många som gjort beundransvärda insatser. Men en särskild hyllning går till de unga entreprenörerna Frida och Jasmin som på några månader har nått stor framgång med sitt utbildningskoncept. Deras affäridé handlar om utbildning i krishantering på företag och kommuner. Det är just sån´t här som ger ringar på vattnet. Alltså att goda exempel lyfts fram och det i sin tur inspirerar andra unga att starta företag........jättekul helt enkelt.

I dag har 9C och 9E jobbat vidare.......men det blev en dag med lite blandad kvalitet. Många av våra företagare kämpar så det glöder - men hos en och annan brinner inte lågan lika intensivt.

Hur går vi vidare?

Visst är det väl så att det går upp och ner för alla. Och det måste det väl få göra, det är ju en del av livet. Men visst märks det att vi inte har rätt förutsättningar. Vi saknar helt enkelt lokaler där vi kan samlas med våra 50 elever............vi saknar också ett sammanhållet schema.

Vilken framgångsrik entreprenör skulle vilja starta upp, tänka nytt, ta kontakter, dokumentera och avsluta inom ramen för 60 minuter. , förmodligen ingen alls.......det skulle inte bli några kreativa idéer överhuvudtaget med de förutsättningarna. Det skulle alltså inte bli något nyföretagande alls.

Det här är ju ett dilemma som vi, Johnny och Sara ska lösa, självklart är det så. Men hur ska vi få omgivningen att förstå att nya pedagogiska grepp även kräver ett nytänkande när det gäller lokaler, flexibelt schema och mer tid till entreprenöriellt lärande...........vi har försökt att påverka och vi kommer att försöka igen.....

Men hur det än är ställt för tillfället så har vi ett enormt "gäng" som vi arbetar tillsammans med. De ger oss kraft, glädje och inspiration att driva vidare. ......Och det sker verkligen framsteg.

Ett exempel är våra entreprenörer som kallar sig för VUDD. I dag tog de kontakt med ALMI och de fick ett riktigt positivt bemötande. Det var verkligen överlyckliga ungdomar som efter en stund kom och berättade om sitt möte........och det bästa av allt, det var någon vuxen som verkligen trodde på deras idéer......Det är just sådana guldkorn som får en entreprenörspedagog att lyfta flera meter........

tisdag 9 mars 2010

Storsatsning mot Drömpriset!

I dag hissar vi EP som har publicerat en bra artikel om Entreprenörerna på Bergvreten. Det här gör att våra "medarbetare" känner sig uppskattade och det påverkar självklart tasigförsamheteten........

Nu händer det saker bland våra medarbetare

Nu börjar våra företagare få ordning på sina loggor. Ett exempel kommer från företaget med pennprodukterna.



måndag 8 mars 2010

Kontaktbyggarna!

Nu börjar det hända saker bland våra "medarbetare"......och det är först och främst deras kontaktnät som utvidgas. Några av våra entreprenörer har gett sig i kast med att ringa till Danmark. Uppgiften kan tyckas enkel men det är ingen lätt uppgift att både förstå och förklara sin affärsidé för en stressad dansk affärsman. Det här är ett lysande exempel på både mod och eget driv......

Men även på hemma plan utvidgas kontaktytorna. ALMI är ett av företagen som har fått en hel del påringningar från Entreprenörerna på Bergvreten........Lite mer lokalt i Enköping har kontakter tagits med Nyföretagarcentrum. En av våra företagargrupper har till och med hunnit med och boka ett besök för rådgivning.

Men även vi, Johnny och Sara, har haft kontakt med Nyföretagarcentrum........ och deras representant Ulla är alltid lika vänlig och tillmötesgående. Ett sån´t förhållningssätt bidrar självklart till att fler vill starta eget........Just nu hoppas vi mest på att vi får till en tid då våra entreprenörer kan få diskutera affärsidéer med proffsen på Nyföretagarcentrum.....och naturligvis har en inbjudan redan gått ut.

Nu är det hög tid att det dynamiska näringslivet får möta nytänkande ungdomar. Och självklart är man välkommen att börja hos oss på Bergvreten.....

fredag 5 mars 2010

I dag hissar vi ENA/Håbotidningen!!!!!!

I dag har Entreprenörerna på Bergvreten blivit uppmärksammade......nog för att vi bloggar en hel del - men visst blev vi överraskade. Vad är det då som har hänt???

Jo, Entreprenörerna på Bergvreten har blivit mars månads bloggare i ENA/Håbotidningen. Självklart är det roligt att få en sådan utmärkelse.


Det visar också att entreprenörskap i skolan är någonting som massmedia tycker är viktigt. En sådan här händelse sporrar naturligtvis våra elever lite extra. Det klart att drivkraften tar ett extra steg framåt..........

http://direktpress.drumedar.net/enahabotidningen

När det gäller 8C och 8E blir vårt samarbete med Björklidenhus allt bättre........I dag fick vi en INBJUDAN att göra ett studiebesök på husfabriken i Fjärdhundra......jättekul!!! Det är ju inte varje dag som ett företag knackar på dörren och bjuder in. Det klart att vi ska haka på........

Det som måste lösas är ju transporten till Fjärdhundra. Det klart att det går att lösa med hjälp av Upplands Lokaltrafik men problemet är ju att det kostar pengar. Och skolan är ju inte gjord av guld precis...... Men Entreprenörerna på Bergvreten är ju "doers" så någon lösning hittar vi säkert.

torsdag 4 mars 2010

Vilken otrolig dag!

När 9C och 9E möts kring sina affärsidéer är det nästan 50 elever som är samlade. Och normalt sett är vi två lärare, alltså Sara och Johnny. Men ibland händer det saker som gör att någon av oss pedagoger måste vara borta. I dag var en sådan dag..........

Det är faktiskt så att en sådan här dag får man kvittot på om man har lyckats med sitt pedagogiska förhållningssätt eller inte. Tänk dig själv, nästan 50 tonåringar och bara en pedagog......det är ju som bäddat för kaos!!!

En stor eloge till våra unga entreprenörer. Man gillade läget och arbetet flöt på i stort sett som vanligt........varje företagsgrupp fick sin coaching och framsteg gjordes.....Det här är ju ett bevis på en mycket god entreprenöriell egenskap, att gilla läget och att tänka nytt. Alltså förändra utifrån de förutsättningar som gäller.........Det är bara att konstatera att Entreprenörerna på Bergvreten har helt suveräna "medarbetare".

En förklaring kan ju vara att vi har "medarbetare" som är intresserade av uppgiften. Det entreprenöriella lärandet upplevs helt enkelt som meningsfullt samtidigt som det finns ett tydligt mål.

En annan förklaring kan vara att lärare och elever har blivit ett sammansvetsat gäng. Läraren är inte längre någon som bara kontrollerar och räknar poäng på prov. Han eller hon är också en medarbetare i laget. Helt enkelt en coach och ett "bollplank" som man kan utbyta idéer och tankar med.

Ytterligare en förklaring är ju att vi faktiskt har både roligt och trevligt tillsammans. Samtidigt som det sker en tydlig kunskapsutveckling. Och det kan väl inte vara fel!!!!

Det var en händelserik dag som även innehöll ett besök. Vår rektor Pelle dök upp bland våra entreprenörer. Förhoppningsvis fick han ta del av en och annan affärsidé? Men det är ju inte bara våra chefer som är välkomna att besöka oss. Entreprenörerna på Bergvreten delar gärna med sig av sina tankar till andra som är nyfikna och intresserade. VÄLKOMNA!

tisdag 2 mars 2010

8C och 8E är nu klara med sin första leverans!

Nu är den första delen av "Uppdrag Björklidenhus" avslutat. Här är det 8E som visar på både tanke och handlingskraft. Det som återstår är själva leveransen och redovisningen till Björklidenhus i Fjärdhundra.

Det här uppdraget är egentligen bara början..........vi har ett ännu hetare arbete på gång tillsammans med husfirman. Det kommer att bli ett uppdrag där kunskaper från både so- och bildämnet måste användas om man ska komma framåt............leverans ska ske i april så det är hög tid att starta etapp II.






























I dag har vi, alltså Sara och Johnny, deltagit i kommunens arbetsgrupp när det gäller entreprenörskap i skolan. Vi var nästan 20 eldsjälar som träffades i kommunhuset denna sena eftermiddag. Det var en blandning av både företagare, pedagoger och SYV:are, ett riktigt schysst gäng som alla har en ambition och vilja att lyckas med det man företar sig.

Tanken är ju att vi ska vara med och sprida det entreprenöriella lärandet på ett eller annat sätt........ Ett oerhört inspirerande och kul uppdrag.....men för den skull inte helt enkelt ........men vem har sagt att kul uppdrag ska vara enkla uppdrag.......Det kommer att krävas en rejäl portion eget driv om allt ska gå i lås. Det gäller alltså att visa att man är en "doer".....

måndag 1 mars 2010

Nu är det medarbetare som gäller!!!!!!

Nu är det full fart i maskineriet igen. I dag har 9C och 9e jobbat febrilt med att förbättra sina företagsidéer. Det känns verkligen att vi har fått rutin jämfört med förra läsåret. I år får varje företagsgrupp egen coachingtid minst två gånger varje vecka.......och det gör verkligen susen. Coachingen gör att vi tillsammans kan skräddarsy det entreprenöriella lärandet som pågår. Och det bästa av allt.....vi delar glädjeämnen, problemlösning och framgångar tillsammans med våra medarbetare.

För det är faktiskt så att i det entreprenöriella förhållningssättet känns det mer naturligt att prata om medarbetare. Det gamla beprövade begreppet elev lämnar vi tillbaka till den mer traditionella skolan.

I dag fick vi besök av Enköpingsposten igen......det entreprenöriella förhållningssättet verkar vara ett hett villebråd i medierna. Och nu börjar det märkas att våra elever så smått börjar bli luttrade företagare. Journalisten från EP gjorde allt för att få lite insyn i de affärsidéer som håller på att utvecklas. Men våra nior valde att endast avslöja valda delar av sina proffsiga ideér. Vad journalisten egentligen kom fram till kanske vi får läsa i EP...........