Nu har vi ny bloggadress....

Och självklart är det samma entreprenöriella innehåll. Men i en helt ny förpackning.

www.eplpedagogerna.blogspot.com

måndag 31 maj 2010

Fler nycklar till lärandet!

Nu har so-betygen levererats till våra medarbetare. Det betyder att vi har haft betygssamtal med var och en...................och ännu en gång kan vi konstatera att det entreprenörilla lärandet har höjt betygen i framför allt ämnet samhällskunskap.

Man kan nog med gott samvete säga att det verklighetsbaserande lärandet har kommit för att stanna. Våra elever är genomgående positiva till det entreprenöriella lärandet modell Bergvreten.

Det märks att riktigt många av våra medarbetare har hittat fler nycklar till lärandet. Det betyder att man har lärt sig att bygga sammanhang och utnyttja sin egen förmåga. Våra medarbetare har helt enkelt visat en stark vilja att utvecklas.

Men den starka viljan finns inte bara hos våra unga entreprenörer. Vi, alltså Sara och Johnny, har också ambitionen att utvecklas.........det entreprenöriella lärandet är här för att stanna. Det märks framföra allt på alla förfrågningar vi får. Vi har redan en hel del presentationer inbokade inför nästa termin..........och det är både företagare, politiker och skolor från andra kommuner som har hört av sig.

torsdag 27 maj 2010

Ett sammansvetsat gäng!

Nu är det inte många lektionstillfällen kvar innan våra medarbetare tar sommarlov. Och visst märks det att 9C och 9E är ett riktigt sammansvetsat gäng. Ännu en gång har det visat att sig att vårt sätt att arbeta har gett resultat. Först och främst har vi lockat fram kvaliteterna hos väldigt många av våra medarbetare...och det i sin tur har banat väg för högre betyg.

Men våra medarbetare har också utökat sitt kontaktnät, dels genom nya elevkonstellationer och dels genom alla kontakter utanför skolan. Man har helt enkelt fått med sig en stor portion livskunskap.......

onsdag 26 maj 2010

Inte bara Enköping!!!!!

Att Enköpings kommun är på gång att lyfta det entreprenörieella lärandet det vet de flesta redan. Men det är faktiskt så att fler kommuner ligger i startgroparna.

Som det ser ut just nu är det Uppsala som kommer att vara med i ett pilotprojekt med entreprenörskap på schemat......och det är för grundskolan. Beslut kommer att tas i barn- och ungdomsnämnden på torsdag.

Det klart att man blir lite nyfiken på Uppsalakonceptet........för det är ju värdefullt om man kan dra nytta av varandra. Man behöver faktiskt inte uppfinna hjulet själv varenda gång. Och utan tvekan så har Entreprenörerna på Bergvreten en hel del att bidra med.......Entreprenörskap handlar till stor del om att ge och att ta.....Och visst skulle det vara intressant med ett samarbete över kommungränsen.

Om alla kort faller på plats ska vi, Sara och Johnny, ta kontakt med den ansvarige projektledaren.

tisdag 25 maj 2010

Digitala medier är en tillgång för lärandet!

Digitala medier är förmodligen någonting som är här för att stanna. Och det är verkligen någonting som har gynnat Entreprenörerna på Bergvreten. Men det finns ju många sätt att nå ut med sitt budskap med hjälp av digitala medier

......och ett sätt är ju att blogga .......

Vårt bloggande har verkligen ökat våra kontaktytor med omvärlden. Först och främst får vi en hel del positiv feedback av våra medarbetare och föräldrar. Men numera kommer det även feedback från det lokala näringslivet samt skolor från hela Sverige. Vi får mail, telefonsamtal och personliga besök.

Vi får även tips och idéer hur vi kan utveckla det entreprenöriella lärandet........och det finns många tankar som är värda att titta vidare på. Sist men inte minst får vi ofta en bekräftelse på att det entreprenörskap i skolan är viktigt och att det är här för att stanna.

måndag 24 maj 2010

Vad krävs av en entreprenör?

En av våra vinnande grupper förbereder en muntlig presentation. Presentationen ska ju innehålla tips och idéer till nästa års nior............om det är några som vet hur man ska kunna arbeta effektivt och kvalitativt så är det våra medarbetare. Man har helt enkelt bra koll på vad som gäller om man ska lyckas som en entreprenör................... !!!!!!!!!

Men det är inte bara våra prisstagare som förbereder presentationer. I vanlig ordning finns det en stor valfrihet när vi träffas .........och det gälller även nu. Några av våra företagsgrupper väljer att gör en skriftlig presentation och andra väljer att göra en informativ broschyr.

Ett ganska vanligt arbetspass med Entreprenörerna på Bergvreten. Datorn är det självklara hjälpmedlet.

fredag 21 maj 2010

Ett av skolans viktigaste uppdrag!!!!

Ett av skolans viktiga uppdrag är att förlägga delar av undervisningen i närsamhället. Och det är väl inte någon som missat att Entreprenörerna på Bergvreten (9c och 9E) befunnit sig på den arenan den senaste tiden.

Men vi ska ju inte glömma 8C och 8E som under hela vårterminen har haft ett fantastiskt samarbete med Björklidenhus. Samarbetet med Björklidenhus kommer självklart att trappas av nu när terminen börjar gå mot sitt slut.......men det finns mycket goda förhoppningar om en fortsättning.....

Entreprenörerna på Bergvreten vill verkligen hylla Björklidenhus lite extra. På den lokala husfirman har man verkligen tagit sig tid, visat vilja och ett stort intresse att arbeta tillsammans med oss. Inte nog med det...Björklidenhus visar stolt upp samarbetet med Bergvreten på sin hemsida.

onsdag 19 maj 2010

Entreprenörerna på Bergvreten tar mediautrymme!!

Den senaste tiden har Entreprenörerna på Bergvreten tagit riktigt mycket utrymme i media. Under hela läsåret har det dykt upp reportage på olika arenor. Och självklart är det roligt att få lite medial uppmärksamhet...........

Men det betyder också att pressen ser ett nyhetsvärde när det gäller vårt sätt att arbeta. För det är nog så att vi har skapat en egen plattform när det gäller att arbeta med affärsidéer och affärsplaner i grundskolan. Och vi vågar nog sticka ut hakan och säga att vi förmodligen är unika med våra betygskriterier som är kopplade till so-ämnet.


Här hittar du ett riktigt bra reportage från E-city:
http://www.e-city.se/web/artiklar-5/Default.asp?modVID=102&modID=1080

ENA/Håbotidningen har hittat vår logga. Nu kan väl ingen missa att Entreprenörerna på Bergveten
http://www.direktpress.se/enahabotidningen/Bloggar/

måndag 17 maj 2010

Slutspurten!

Den här dagen fick ägnas åt att städa upp efter mässan. Det var vikskärmar och mängder av kartonger som skulle sorteras och lämnas till rätt ägare. Men med hjälp av flitiga medarbetare gick det utan större problem.

Dagens stora utmaning blev när vi presenterade fortsättningen på terminen. Nu handlar det om att reflektera och göra en presentation för 8C och 8E. Presentationen ska självfallet handla om den gånga terminens nyvunna entreprenöriella kunskaper. Vad har varit lätt, vad har varit svårt och hur har vi löst de problem som uppstått?

Självklart uppstod ett visst kaos....och det kanske inte är så konstigt efter fyra dagars ledighet och ett sommarlov som närmar sig. Men vi har stort förtroende för Entreprenörerna på Bergvreten.......Vi tror helt enkelt på våra medarbetare och därför kommer det att bli bra.

Detaljerna för presentationerna är inte klara. Men vi har kreativa elever som hela tiden levererar idéer till redovisningen.......

söndag 16 maj 2010

Det är skillnad på förhållningssätt och tema!

Det entreprenöriella lärandet är ett förhållningssätt........men det är långt i från alla pedagoger och skolledare som insett det. Många ser det fortfarande som ett tema som man "river av" under ett par veckor

.........självklart är en entreprenöriell förändring möjlig men det kommer att ta olika lång tid. Det är svårt att lära gamla hundar sitta (läs pedagoger om du vill). Hur man än vrider och vänder på problemet så är det fortfarande så att den gamla skolkulturen sitter hårt fastmurad i väggarna.

Nu går vi vidare!
Nu kan vi lägga både mässa och Drömpris bakom oss. Men det betyder inte att verksamheten stannar av. Det är nu man ska dra nytta av sina kunskaper.

Alla våra medarbetare sitter inne med en mängd nyvunna kunskaper som vi självklart ska sprida vidare. På ett eller annat sätt ska våra yngre elever (8C och 8E) få ta del av det entreprenöriella tänkandet. Men riktigt hur det ska gå till det vet vi inte än.

Det kan tänkas att våra medarbetare får bidra med någon slags presentation.......men tillhör man Entreprenörerna på Bergvreten ska man ju vara delaktig i planeringsprocessen........ det i sin tur kan betyda att det kommer fram helt andra lösningar när det gäller att sprida det entreprenöriella kunskaperna.

Det är just det här som är entreprenörskapets kärna. Det finns många dörrar att öppna och det finns inget facit.

lördag 15 maj 2010

Entreprenörsår?

Begreppet entreprenör märks allt oftare både i skolan och i samhällsdebatten.....och det borde ju tyda på att det är någonting som är viktigt.......

Vad man än har för politiska åsikter så har det väl knappast undgått någon att Miljöpartiet lanserar begreppet entreprenörsår. Om partiet får som de vill är tanken att ge friåret en ny betydelse. Helt enkelt att kalla det för ett entreprenörsår där anställda har möjlighet att få pröva sina idéer.

Huruvida det är praktiskt och ekonomiskt genomförbart återstår att se. Men för oss, Sara och Johnny, som vill utveckla det entreprenöriella lärandet är tanken spännande. Om Sverige ska få fler entreprenörer måste man våga tänka i nya banor........det är faktiskt det som är entreprenöriellt.....

fredag 14 maj 2010

Dags att blicka framåt!!

Nu när den mesta uppståndelsen kring mässan lagt sig är det dags att blicka framåt. För det är ju faktiskt så att efter en mässa börjar själva jobbet. Det är ju nu man ska följa upp de kontakter man tagit.

Och många bra kontakter har vi fått....Vi, alltså Sara och Johnny, hade som mål att fånga representanter från näringslivet. Och vår uppsökande verksamhet gav verkligen resultat. Nu har vi en hel del intressanta namn att bearbeta........ visst är det häftigt med en mässa. Men det behöver ju inte vara det enda sättet att synas på. Dessutom kan det ju bli lite enformigt för alla inblandade.

En riktig entreprenör måste ju kunna se förändringar som någonting positivt och utvecklande. Och de gör vi.........Det är nog därför vi börjar fundera på andra former för att nå ut med konceptet.

En ungdomsmässa i alla ära men det är nog mest en arena för de redan frälsta......Nästa utvecklingsområde för Entreprenörerna på Bergvreten är nog att nå ut till en bredare publik.

torsdag 13 maj 2010

Dagen efter......

Det är egentligen helt otroligt att Entreprenörerna på Bergvreten tog hem tre kategorier av sju möjliga. Det är ju faktiskt så att många av konkurrenterna går sista året på gymnasiet. Och rimligtvis borde de ha ett kunskapsmässigt försprång......... Och inte nog med att flera kategorier gick till "företagarna" på Bergvreten, det är ju faktiskt andra året i rad som vi har lyckats kamma hem penningpriser i en entreprenörstävling.

Visst är det kul att våra "medarbetare" lyckas fylla sina plånböcker med lite guld.......men den största vinsten hittar vi faktiskt bland betygen. I år har vi sett en helt otrolig
kunskapsutveckling och väldigt många elever kommer att nå ett högre betyg i samhällskunskap.
En anledning är förmodligen våra betygskriterier som varit ett stort stöd. En annan anledning är våra olika "steg" som vi jobbat efter.......det blir helt enkelt en bra struktur. De olika "stegen" är utvecklade i år......och de har fungerat riktigt riktigt bra. Men den främsta anledningen är att vi utvecklat vår coaching till "medarbetarna".......Coaching modell Bergvreten är helt klart ett av våra starka kort.....

onsdag 12 maj 2010

Mera mässbilder

Glada pristagare, Madde, Michaela och Erik!!!!!!
Fler glada pristagare, Alexander, Erik, Josefin och Adam!!!!!
Johnny och Sara på jakt efter mässbesökare.... idag ska konceptet spridas. Och självklart är det kul att det entreprenöriella sättet att jobba uppskattas hos både näringslivet och andra besökare.


Isabelle, Jonas och Josefine har valt att ta fram egna skjortor med den egna företagsloggan på....både snyggt och tufft!

Henrik och Carina är också med på mässan.


Simon tar sig an uppgiften på största allavar.

Ewa Berthagen gör entre på mässan.....det klart att Entreprenörerna på Bergvreten vill visa upp sina allra bästa sida när cheften är på plats...........

Anton och Jesper fixar de sista förberedelserna innan de stora mässportarna slås upp!


VUDD visar sina bästa säljtalang.....ingen besökare får gå förbi utan att besöka montern.

Ett mycket väl sammansvetsat gäng som verkligen "gett järnet" inför mässan....Rebecca, Kathlina och Elias.

Den stora mässdagen!

Det blev en fantastisk mässa!!!!!!! Och ett otroligt engagemang av alla både ung som gammal.......Entreprenörerna på Bergvreten gjorde oerhört bra ifrån sig. Man tog hem hela tre kategorier. Företaget VUDD stod i en klass för sig med hela två priser. Därefter kom ABAKEJJA med en priskategori.

En sådan här fantastisk dag går egentligen inte att återge på en blogg.....en mässa ska upplevas i verkligheten. Men bilderna får väl tala för sig själva........

En sak är i alla fall säker. Vårt sätt att profilera oss var lyckat. Först och främst fick våra egna tröjor och egen logga väldigt mycket beröm av besökarna. Tillsammans med flyers, affischer och rollups var det nog ingen som missade Entreprenörerna på Bergvreten.

Här har vi Emma, Filippa och Jesper som gör en god insats.

Ingen kan väl missa hur stolta ABAKEJJA är för sitt pris!!!


Ett extra stort grattis till VUDD för sina båda priser........det blev en hel del klirr i kassan för Madde, Michaela och Erik....men det var de verklien värda.


Det är ju alltid kul när kommunens skolchef Göran Hedström tittar förbi. Självklart pratade vi entreprenöreillt lärande.........och framtida utveckling. Vi fick tydlig feeback på vårt koncept......vi är inne på rätt väg!!!!!!!!


Julia och Michaela gör ett próffsigt intryck på mässan.


Grabbarna i SICT..........glada och engagerade.

tisdag 11 maj 2010

Nu ändrar vi profil på bloggen!!!

I dag har Entreprenörerna på Bergvreten en ny profil på bloggen.........Nu följer vi kommunens grafiska riktlinjer. Inte nog med att det är roligt med lite nyheter, det är snyggt också.....

Att anamma den grafiska profilen ger faktiskt mer tyngd åt vårt koncept. Det här visar att vi menar allvar med det entreprenöriella lärandet.......om det nu var någon som hade trott någonting annat?

Det här betyder också att vi uppvisar en större enhetlighet .........flyers, affischer, t-shirts och skjortor. ALLT följer numera samma layout.
Det här med en bra layout är inte lätt........Vi, Sara och Johnny, jobbar gärna med det entreprenöriella lärandet. Men när det gäller professionell layout behöver vi en del coaching. Och vi är verkligen supernöjda med den vägledning som vi har fått. Ännu en gång har vi fått proffsig hjälp av Tina Gyld.

Men det är väl så en entreprenör ska jobba. Man ska utnyttja varandras kompetenser och tillsammans får man till en bra helhet. Det är ju så vi jobbar med våra "medarbetare" så varför skulle vi inte tro på vårt eget koncept.

Lämna gärna en kommentar om den nya layouten!!!!

måndag 10 maj 2010

Skålar, lampor och affischer!

I dag var det sista sammankomsten innan mässan........och allt skulle fixas. Det var lampor, affischer, skålar, dukar....................

Nu återstår att köra ner allt material till Ungdomens hus.........tur att vi har hjälpsamma vaktmästare. För det blir många kartonger och utställningsskärmar som ska på plats.

Många saker kan man självklart planera för. Men definitivt inte för allt. Och det är väl det som är tjusningen när man arbetar med entreprenöriellt lärande............det finns inget facit.......Man får helt enkelt visa lite drivkraft och lösa det som behöver lösas.

lördag 8 maj 2010

Helt otroligt!!

Nu står det klart att Entreprenörerna på Bergvreten har ytterligare en nominering inför Drömpriset som delas ut nu på onsdag.

Den här gången handlar nomineringen om bästa kontaktbyggare. Och det är två av våra riktigt duktiga entreprenörer finns med: Vi underlättar din dag (VUDD) och Estelle...........

Vi, Sara och Johnny, är både glada och stolta!!!!! Det här visar faktiskt att vårt koncept håller måttet...........

De sista trådarna inför mässan börjar falla på plats. Om man är riktig entreprenör spelar det ingen roll att det är helg........det jobbas mer eller mindre under dygnets alla 24 timmar........ för att det är så himla roligt.

fredag 7 maj 2010

Spänningen stiger

Det närmar sig mässa och Drömprisutdelning...........och nu har vi koll på några av nomineringarna. Entreprenörerna på Bergvreten är nominerade till fyra kategorier.........riktigt mäktigt!!

Bästa presentation: Estell, VUDD och Abakejja

Bästa produkt: VHD och VUDD

Bästa innovation: VUDD, VHD och Abakejja

Bästa affärsplan: IJA pennprodukter och Estell


Det blir helt klart en spännande mässdag..............

torsdag 6 maj 2010

Rörigt och stökigt men under kontroll!!!

Det blev storsamling i matsalen i dag........nu är det hög tid att få fram all utrustning som ska med till mässan. Och det märks att det är många viljor som ska stötas och blötas. Men bra kommer det helt klart att bli .

Det är fantastiskt att se vilket driv och vilken vilja det finns för att visa upp sin allra bästa sida på mässdagen. Nu lånas det grejor från alla håll. Och det är väl knappast någon på skolan som inte har bidragit med något litet eller stort....................

Det behövs helt enkelt mängder av saker: säkerhetsnålar, tyger i långa banor, ljusslingor, skålar, bord, skarvsladdar, namnskyltar, reklamaffischer, plastband, ljuslyktor och en positiv attityd. Det sista är nog det som det finns allra mest av..........det här kommer att bli en bra mässa.

Det är minsann inte lätt att komma överens om vad som ska med på mässan. Om det är Joel eller Julia som får bestämma det får vi nog aldrig veta. Men på mässdagen vet vi om de lyckas fånga besökarna till sin monter

Det är inte lätt att veta hur en proffsig monter ska se ut.........men det här är ju bara ett prov. Hur det blir när det är klart får vi se på onsdag. Josefine har säkert många idéer som ska testas innan det är klart.......

onsdag 5 maj 2010

Laddade till tusen

Den här onsdagen var ingen vanlig onsdag. Det var nämligen dags för många av våra medarbetare att göra sin muntliga presentation inför företagarna..........Det klart man hoppas på att det gick bra.

Resultatet vet vi ingenting om än. Men det vi vet är att Entreprenörerna på Bergveten var väl förberedda och laddade till tusen...........hur det gick får vi veta på mässdagen när de olika kategorierna i Drömpriset delas ut.

tisdag 4 maj 2010

Entreprenörerna på Bergvreten sprider sitt koncept till andra kommuner!!!!

Även den här dagen har handlat om det entreprenöriella lärandet - fast på ett annat sätt. Idag var vi, Sara och Johnny, inbjudna till Westerlundska gymnasiet för att berätta hur vi arbetar med entreprenörskap, modell Bergvreten.


Vi träffade både SYV:are och lärare från andra kommuner. Och visst var det kul att berätta om vår pedagogiska idé. Men det blev till att koppla på en stor portion karisma och en nyskapad Powerpoint....

När man representerar kommunen är det ju viktigt att följa den grafiska profilen. Och självklart gör vi det........Det är faktiskt en styrka att ha kommunens färger och logga. Dagen till ära var det premiär för Entreprenörerna på Bergvretens nya kollektion. Alltså vit skjorta med den egna loggan. Och naturligtvis har vi kommunens logga snyggt förpackad också. Vi kommer helt klart att synas på mässan.


Hur gick det då med presentationen?
Vi fick bra respons på vårt sätt att arbeta........ Och precis som vi har haft på känn så är styrkan i vårt koncept vår regelbundna coaching, de lokala betygskriterierna och våra tydliga struktur.

Dessutom fick vi många positiva signaler eftersom vi vill prioritera och lyfta So-ämnet i kombination med det entreprenöriella lärandet........vi är alltså inne på rätt spår........ Det betyder att vårt koncept kommer att forsätta att utgå från So-ämnet.

Det blev faktiskt en ganska hektisk dag....från WGY drog vi vidare till kommunhuset. Dags igen för företagrutbildningen. I dag var det marknadsföring på temat. Och det blev en superkväll med många bra tips och idéer. Visst kan man finslipa och göra saker bättre. Men vi fick ett kvitto på att Entreprenörerna på Bergvreten är inne på rätt spår.

måndag 3 maj 2010

Det råder en lätt förvirring!!!

Nu märks det att mässan närmar sig. I dag var det mer eller mindre kaos. Nu handlar det om att skapa sin egen monter.....och det är faktiskt inte så lätt.

Det handlar alltså om att skapa någonting eget.......och dessutom ska man se till att alla grejor är på plats. Det var en dag med oordning, kaos, förvirring och funderingar.

Men allt kommer att falla på plats. Entreprenörerna på Bergvreten har varit varit med om mässa förr. Oreda och kaos är förmodligen någonting positivt........den 12:e maj har vi allt under kontroll.