Nu har vi ny bloggadress....

Och självklart är det samma entreprenöriella innehåll. Men i en helt ny förpackning.

www.eplpedagogerna.blogspot.com

måndag 30 november 2009

Coaching men inte facit!

För en tid sedan var niorna på Bergvreten ute på jobbskugga, alltså en förnyad variant av den gamla hederliga PRAON. Tanken med jobbskuggan är att eleverna själva ska ta kontakt med någon tilltänkt arbetsgivare.

Hur enkelt det än kan låta så är det här ett stort steg att ta för en femton eller sextonåring, faktiskt mycket stort steg. Men med rätt coaching går det att komma mycket långt.......Genom ett intensivt samarbete med vår studie- och yrkesvägledare genomfördes olika övningar. Vi började helt enkelt med olika telefonövningar, att kunna presentera sig, att kunna berätta vad man vill och att hålla ett samtal levande. Självklart gick det utan problem så länge det bara var på låtsas.......men hur gick det sen?????

När alla väl hade bestämt sig för en arbetsplats var det ju dags att ta tag i själva ringandet........men oj vad dessa "stora" tonåringar helt plötsligt blev väldigt små. Det fanns nog mer än tusen ursäkter till varför man skulle skjuta upp samtalet till senare........men med rätt coaching och tilltro till eleverna kommer man långt.

Vad blev då resultatet??? Jo, i stort alla tog sig i kragen och ringde och så gott som alla ordnade en egen praktikplats. Och en sak är säker, alla elever växte verkligen med uppgiften. Det var länge sedan som vi sett en så stor samling elever som var så stolta över sin prestation. De hade övervunnit sin rädsla och ordnat en egen jobbskuggeplats. Det här var minsann ingen vanligt skoluppgift med ett givet facit....det var på riktigt. De hade löst ett problem i verkligheten. Snacka om TASIGFÖRSAMHET! Man måste våga för att vinna......!!!!

Vi kan se tre saker som gör att man kan få elever att växa. För det första måste man visa att man tror på dem. För det andra behöver vi lärare lyssna och ge coaching - men inte facit. För det tredje behövs intresserade arbetsgivare och företagare som både vill och vågar möta ungdomar i den verklighet de befinner sig i. Tur att vi befinner oss i Enköpings kommun här finns alla de ingredienserna.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar