Nu har vi ny bloggadress....

Och självklart är det samma entreprenöriella innehåll. Men i en helt ny förpackning.

www.eplpedagogerna.blogspot.com

torsdag 30 september 2010

Det ena ger det andra!!!

Det ena ger det andra...........för så är det verkligen när man ger sig ut på den entreprenöriella arenan. I går var vi på Skolverkets kurs.......och utöver själva kursinnehållet så skapade vi nya kontakter.

Och vi har etablerat en forskarkontakt på Mälardalens högskola.......vi fick en superbra kontakt med Karin som forskar kring det entreprenöriella lärandet i skolan......och det här känns ju självfallet riktigt bra.

Efter den här dagen är vi ännu mer säkra på att vi är på rätt väg...........och vi har kommit ganska långt, så är det bara.

Och om någon månad så kommer Karin att finnas med under något eller några våra arbetspass...........

Det här betyder att Entreprenörerna på Bergvreten kan få lite extra draghjälp samtidigt som vi får ta del av det som händer på den entreprenöriella forskningsfronten......det här är utan tvekan ett riktigt drömläge!!

onsdag 29 september 2010

Man måste vara en modig pedagog!

Man måste ha mod för att driva ett entreprenöriellt förändringsarbete i skolan............det var en del av innehållet vid dagens första kurstillfällle.

Och utan tvekan så blev det en riktigt, riktigt bra dag. Våra rutinerade kursledare, Kjell och Camilla kunde sin sak.......man visste hur man skulle få fram de entreprenöriella tankarna på bästa sätt. Men Karin från Mälardalens högskola var också där och med stöd av hennes forskning navigerade vi oss fram i den entreprenöriella pedagogiken.

Inte nog med det.......det var verkligen häftigt att få träffa så många eldsjälar under ett och samma tak.....det här kommer att bli en höjdare, helt klart!

Innan nästa tillfälle blir det en hel del spännande kurslitteratur som vi ska ta till oss. Men vi ska även arbeta med själva processen, alltså utvecklingsarbetet som vi kör tillsammans med 9C och 9E........för Entreprenörerna på Bergvreten betyder det att "UPPDRAG ASIEN" har startat!

Och vi, Sara och Johnny, vet att det här kommer att utveckla både våra "medarbetare" och oss själva. En sån här dag kan bara ge positiva ringar på vattnet...............

tisdag 28 september 2010

I morgon är det dags!!!!!!

I morgon är det dags...........då beger vi, Sara och Johnny, oss till kungliga huvudstaden för att gå på utbildning. Och utbildningens innehåll är väl givet.........och visst kommer det att handla om det entreprenöriella förnhållningssättet. .........

Det blir första dagen på en havldistansutbildning som Skolverket håller i.....onekligen rätt spännande.

Självklart har vi förväntningar både på innehållet men också på mötet med andra pedagoger med ett entreprenöriellt hjärta. Det blir en tidig morgon med start från Uppsala C - men det är det värt......

måndag 27 september 2010

Uppdrag Asien!

Det blev ännu en storsamling idag........."Uppdrag Asien" innebär att 9C och 9E blandas. Det innebär också att vi under den närmaste tiden fokuserar på ett antal teorilektioner för att sedan börja arbeta utanför klassrummet. Geografi och religion kommer att få högsta prioritet - men även historia och samhällskunskap kommer upp på agendan.

För oss, Sara och Johnny, innebär det entreprenöriella förhållningssättet ett ökat elevinflytande. Och det är därför vi inte riktigt vet hur det hela kommer att fortsätta..... Men det är ju det som är den stora grejen med det entreprenöriella lärandet......det finns inget facit........

Vår uppgift blir att coacha eleverna samtidigt som vi styr i riktning mot kursplaner och betygskriterier.

Hur som helst så innebär nya elevgrupper en viss spänning......men det blev en bra förmiddag. Stämningen var hög och intresset stort!

lördag 25 september 2010

Receptet är egentligen ganska enkelt....

Att det är viktigt att få en tidig kontakt med arbetslivet det vet vi som fokuserar på det entreprenöriella lärandet. Och nu konstateras det i en färsk undersökning, gjord av bland annat TCO och Svenskt Näringsliv, att dagens studenter saknar jobbkontakter. Man påpekar att bristen på arbetslivsanknytning påverkar kvaliteteten på olika utbildningar.


Vi, Sara och Johnny, blir kanske inte så förvånade av resultatet.........men samtidigt kan vi konstatera att konceptet Från ord till handling ligger helt rätt i tiden.

För hos Entreprenörena på Bergvreten är det en självklarthet att vi skapar kontakter med det lokala näringslivet......och vi gör det redan från högstadiet.........


Resultatet blir att våra unga medarbetare redan nu har etablerat kontakter med näringslivet....... alltså verkliga kontakter som man har nytta av både nu och lite längre fram..........


Vårt sätta att arbeta visar att det går alldeles utmärkt att skapa jobbkontakter redan från unga år....och genom konceptet Från ord till handling erbjuds man den möjligheten. Och vi gör det inom ramen för skolans styrdokument


Och receptet är egentligen ganska enkelt:

  • Var kreativ och tänk nytt!

  • Se möjligheter i stället för hinder!

  • Använd din "tasigförsamhet" för att hitta lösningar på problem som dyker upp!



fredag 24 september 2010

.....själva processen är en viktig hörnsten!

Den här fredagen var det våra åttor som stod för presentationerna, alltså 8C och 8E.

Självklart har det entreprenöriella förhållningssättet funnits med under hela momentet - men på en annan nivå jämfört med våra nior. Men jobbar man entreprenöriellt så är ju själva processen en superviktig hörnsten.

Hur som helst så blev det en politisk storredovisning i ett av våra klassrum.........visst var det trångt och visst var det många som var nervösa när våra femtio medarbetare tog plats........men vi fick se en kvalitativ uppvisning där det egna modet visades upp.

Ännu en gång har vi fått se att verklighetsanknutna uppdrag gör att eleverna tar ett mycket större ansvar.......eller som vi entreprenörer säger. Man visar ett EGET DRIV.....

Ska den svenska skolan utvecklas så måste vi nå fram till våra elever..........och det entreprenöriella förhållningssättet är en bra utgångspunkt. Det kan vi, Sara och Johnny, skriva under på!

torsdag 23 september 2010

Resultatet från SKOLVAL 2010


Att samla femtio entreprenörer i en och samma sal!

När man jobbar med konceptet Från ord till handling får man möjlighet att visa sina kunskaper på olika sätt....det är liksom det som är en del av poängen.

Ett sätt är ju att intervjua politiker och partiföreträdare ......Ett annat sätt är att stiga upp i fullmäktigesalen och visa hela sitt register......... Ett tredje sätt är ju att visa sina kunskaper genom ett skriftligt prov.........

Och i dag var det en sån dag. Nästan femtio av våra medarbetare från 9C och 9E hade salskrivning idag.

Att samla femtio entreprenörer i en och samma sal skapar en viss atmosfär. I dag var det tyst, lugnt och koncentrationen var djup!!!
Teoretiska kunskaper som blandas med kunskaper från verkligheten kommer väl till pass när man har prov i samhällskunskap
Fullt fokus på provet.......och det var ingen som ens märkte fotografen som "smög" omkring!!!

tisdag 21 september 2010

Bra drag på bloggen........

Om man har en blogg så vill man ju att någon läser.........och just nu har vi många som hittar fram till Entreprenörerna på Bergvreten. Under hösten har vi haft en stadig ökning av besökare varje vecka......och under den senaste tiden har vi haft nästan tusen intresserade varje månad...........och det är ett riktigt bra resultat med tanke på att konkurrensen är stor bland de sociala medierna.

Det här betyder helt klart att det finns ett intresse för det entreprenöriella lärandet.....Och det betyder också att det finns ett stort intresse för vårt sätt att ta oss an det entreprenörella förhållningssättet.

Vårt koncept "Från ord till handling" är någonting som växer och utvecklas hela tiden.......och det märks genom att fler och fler besöker bloggen. Dessutom blir det en hel del mail och telefonsamtal.....från landets alla hörn.

måndag 20 september 2010

Svenskt Näringsliv gör skillnad.........!!!!

Det är faktiskt så att Svenskt Näringsliv gör skillnad när man kliver in i den pedagogiska debatten........ Genom artikeln har vi redan kommit i kontakt med flera intresserad företagare som vill vara med och driva på det entreprenöriella lärandet i skolan.

Inte nog med det...... andra kommuner har också visat intresse. Och om man slår ihop intresserade företagare med intresserade pedagoger och kommuner då får man en härlig mix. Och resultat blir extra maffigt när alla driver åt samma håll.........

Vårt koncept Från ord till handling visar att det går att sammanföra skola och näringsliv.......och i slutändan är alla vinnare.

lördag 18 september 2010

Tjänstefel att inte jobba entreprenöriellt i skolan!!!

Visst är det så att det borde räknas som tjänstefel att inte jobba entreprenöriellt i skolan.........åtminstone om vi fick vara med och bestämma.....


Den passande rubriken valde Stina på Svenskt näringsliv efter det att hon intervjuat oss kring vårt sätt att hantera det entreprenöriella förhållningssättet. Och självklart är det roligt att bli uppmärksammad av Svenskt näringsliv.......men att få toppa nyhetsbrevet innebär också nya kontakter med andra som vill prioritera det entreprenöriella lärandet i skolan............ Har du missat reportaget kan du läsa det här:


http://www.svensktnaringsliv.se/skola/;jsessionid=0FA4C8C5F2FCDE4BE8E319601992C479?csref=_umk_skola

fredag 17 september 2010

Rösträkningen

Våra rösträknare hade ett viktigt förtroendeuppdrag den här dagen.....och kontrollant var Markus Dolfie i 9C.
Alla valsedlar samlade för sammanräkning...........

SKOLVAL 2010 på Bergvreten!

Idag har skolvalet genomförts på Bergvreten.......intresset var stort och valdeltagandet var det inget fel på. Alla klasser i åttan och nian har röstat.........och resultatet uppdateras på nätet efter det att vallokalerna har stängt.

Det var faktiskt lite högtidligt idag.........extra snygga kläder och glada miner.
Ett riktigt val ska ju innehålla både röstmottagare och kontrollant. Självklart var alla på plats idag.
Det märks verkligen att det har jobbats med politik den senaste tiden. Det var inte någon som ville missa tillfället att avge sin röst........

torsdag 16 september 2010

Den stora valfinalen!

I dag bjöd Entreprenörerna på Bergvreten in till valfinal i Fullmäktigesalen. Och det blev en förmiddag med elevpresentationer och lite debatt mellan de olika partierna. Och alla ville självklart visa upp sina absolut bästa sida.....och det gjorde man verkligen.

Det var riktigt härlig stämning när våra unga "medarbetare" gjorde entré. Våra åhörare fick verkligen valuta för pengarna.........

Inte nog med att det var en trevlig förmiddag........många elever presterade över sin förmåga. Och sådana här kvalitativa presentationer är svåra att uppnå med ett mer traditionellt sätt att arbeta..............Och det är faktiskt här som det entreprenöriella förhållningssättet kommer in.

För det händer någonting hos våra medarbetare när man får arbeta med riktiga uppgifter som är kopplade till verkligheten. Det är nog dags att inse att kunskapen inte nödvändigtvis finns inmurad i skolans väggar.......med rätt fokus, drivna pedagoger och anpassad coaching till "medarbetarna" så kan man hitta nya vägar att nå målen i skolan.


Vad är en valfinal utan en riktigt sal......Fullmäktigesalen håller verkligen måttet. Men det gör våra medarbetare också.


Det går nästan inte att beskriva vilken fullträff den här dagen blev. Entreprenörerna på Bergvreten har ännu en gång visat att det går att" flytta ut" från skolan och in i verkligheten.......... Ett bra exempel på det är Anton, Ida, Isabella och Sara som har tagit plats i talarstolen.

Men vad är en valfinal utan att det finns någon som håller i trådarna. I dag fick vi, Sara och Johnny, sköta det praktiska. Varje grupp skulle ju presenteras.......tider skulle hållas. Och inte nog med det.......vi fick möjligheten att ösa beröm över våra medarbetares prestationer. I dag fick vi ett kvitto på..... att vårt sätta att "coacha" våra medarbetare är någonting som bär frukt.

Vad vore en valfinal utan riktiga politiker......??? Våra lokalpolitiker ställer alltid upp när det gäller........och så var det även den här gången. Både Anna Wiklund och Helena Proos var på ett strålande humör.

Men det var fler politiker på plats i fullmäktigesalen den här förmiddagen.......Magnus Ahlkvist och Victor Edström var också där. Ett stort tack till er alla!!!

Matilda, Fredrik och Gabriella är djupt koncentrerade på uppgiften. Och visst är det så att ett visst pirr i magen brukar resultera i ett bra resultat.

Johanna, Linnea och Philip är en politikertrio att räkna med

onsdag 15 september 2010

Det kom ett mail...........!

Det kom ett mail från våra tidigare "medarbetare" härom dagen, ett mail som vi bara är så stolta över.... och vi kan bara inte låta bli att publicera det.........!!!!!

Hej, Sara och Johnny!

Hoppas att ni överlever på Bergvreten utan oss. Men vi vill bara säga att ni förändrat våra liv. Från början tyckte vi inte alls om varandra men nu är Madde och Michaela toppenkompisar tack vare erat sätt att jobba.

Erik vill att vi ska ta patent på vår idé men vi tvivlar på om tiden räcker till.......Fortsätt med det jobb som ni gör och ni kommer att förändra de andra niornas liv också.

Tack för allt världens bästa lärare. Vi har lärt oss så mycket tack vare er...

MVH
Madeleine Nordström
Michaela Nyqvist
Erik Möller

Nu har vi ännu ett positivt mail att lägga på pluskontot......sån´t här värmer och hjälper oss att utveckla det vi tror på.....det entreprenöriella förhållningssättet.

Startklara!

I morgon är det dags för valspurten i fullmäktigesalen. Här är det Ida, Sara, Isabelle och Anton som är startklara. Och ingen kan missa det engagemang och driv som finns när "uppdraget" är på riktigt. Men lite pirr och nervositet är det säkert inför morgondagen.........

Det är häftigt att jobba i verkligheen. Det går liksom inte att jämföra med en skoluppgift som bara ska lösas innanför skolans väggar.......och det är ju det här som är en del av det entreprenöriella arbetssättet.
Första rösterna har avlämnats idag......SKOLVALET har därmed startat!!!!!!!!!!

tisdag 14 september 2010

Assar, Märta och Sebastian tar ton.......!

Ännu en dag med förberedelser. Nu är vallokalen i ordningställd, valskärmar och bord med valsedlar är på plats. Och i morgon kommer första gänget och avlämnar sina röster..........



Sista dag att lämna sin röst blir på fredag vid lunchtid. Sen är det rösträknarna och vår kontrollant som avslutar alltsammans. Sist men inte minst ska resultatet rapporteras på SKOLVALETS hemsida. Ansvaret vilar på Marcus Dolfie i 9C.



Men fortfarande är det förberedelser inför valfinalen nu på torsdag. Vår sv/so-sal kanske inte är lika häftigt som fullmäktigesalen......men just idag får den duga för genrepet.



Assar, Märta och Sebastian från 9e gör sista slutjusterningen av sin presentation. Man har fått en del bra tips av våra lärarstudenter Alexander och Kim.......och nu kan ingenting gå fel på torsdag.

måndag 13 september 2010

"´Valfinalen" kommer allt närmare!

I dag var det sista tillfället att fixa och ordna det sista inför "valfinalen" som är på torsdag. Och nu börjar det märkas att det är på riktigt......alltså att man ska presentera sina partier i det politiska högkvarteret.......självaste fullmäktigesalen.

Alla våra politiska grupper har finjusterat sina valtal idag.......

Marcus, Frida och My är i högform.......det ser ut att var ganska kul med politik

Ett gäng partikamrater som sliter in i det sista........på torsdag ska allt vara klart!!!!!!!!!

söndag 12 september 2010

"Fler skolor borde verkligen jobba som vi gjorde på Bergvreten"

Att vårt koncept Från ord till handling är en framgångsfaktor det vet vi. Och det är självklart roligt när andra kommuner hör av sig kring vårt sätta att jobba. Men vår framgångsfaktor märks minst lika tydligt när man träffar "medarbetare" som nu mera går i gymnasiet.

Och det märks ju extra tydligt nu när många gymnasieprogram ska eller har startat upp med UF (Ung Företagsamhet). För om man kommer från Bergvreten och har mött eldsjälarna Sara och Johnny......ja då har man tasigförsamheten med sig som i en liten ask.

  • Man vet att det inte går att sitta med armarna i kors om det ska hända någonting.........

  • Man vet att man ska dra nytta av varandras kompetenser.......

  • Man vet att man kan nå riktigt långt om man bara vågar lite extra.....

Man vet helt enkelt vad som krävs för att bli en riktig entreprenör.........och faktiskt så är det flera av våra tidigare medarbetare som känner att de ligger ljusår före andra klasskompisar som inte har mött det entreprenöriella förhållningssättet.

"Fler skolor borde verkligen jobba som vi gjorde på Bergvreten. SO blev verkligen roligt och jag har aldrig jobbat så mycket med skolarbete", sa vår tidigare medarbetare Michaela när vi träffade henne härom dagen.

Och självklart känns det lite extra bra i hjärtat när vårt koncept ger bestående kunskaper.......

Det här gör naturligtvis att vi fortsätter att utveckla vårt koncept. .............Och vi, Sara och Johnny, måste ju också visa att vi är riktiga entreprenörer!!!!!!

lördag 11 september 2010

Lärarutbildningen verkar inte ha nått fram med sitt budskap???

Entreprenörskap i skolan är ju någonting som det satsas på runt om i hela Sverige. Varje skola och varje kommun försöker ju hitta sitt sätt.....och det är väl bra. Ett entreprenöriellt förhållningssätt är ju inget tema och man kan inte följa någon uppslagsbok eller facit.

Men...........för det verkar finnas ett stort MEN. På lärarutbildningen verkar inte det entreprenöriella lärandet ha fått fotfäste. Vi, Sara och Johnny, är kommunala lärarutbildare och tar emot en hel del studenter. Och i stort sett varje gång vi pratar entreprenöriell pedagogik så förstår vi att det här är ingenting som lärarutbildningen lägger fokus på. Eller så är det så att man inte har nått fram med sitt budskap.......?????

Ska den stora satsningen på entreprenöriellt lärande slå igenom så måste alla nivåer i utbildningssystemet hänga med.........men just nu verkar det inte vara så.

fredag 10 september 2010

Från Skåne till Lappland!

Äntligen fredag.... och vi känner att vi vill sammanfatta veckan. Det har först och främst varit fokus på våra lokalpolitiker och deras sätt att hantera makten.

Och med hjälp av det entreprenöriella sättet att arbeta märks det att våra medarbetare har kommit in i maktens korridorer...... vilket skulle ha varit helt och hållet omöjligt med ett mer traditionellt sätt att jobba.

Vårt koncept Från ord till handling sprider sig mer och mer. Numera går det inte en vecka utan att vi blir kontaktade av andra kommuner, företag eller organisationer. Vårt förhållningssätt har visat sig vara av stort intresse från Skåne till Lappland. Det betyder att vårt nätverk bara blir större och större....samtidigt som vi får nya infallsvinklar,tips och idéer. Vår blogg läses av fler och fler och vi får många positiva vibbar via mail.

Vi, Sara och Johnny, har ju förmånen att arbeta med det vi brinner för, det entreprenöriella förhållningssättet. Och med snart tre år av entreprenöriell pedagogik på schemat vet vi att vårt koncept har genererat högre betyg inom so-ämnena.

Sist men inte minst kan vi notera att tillsammans med våra "medarbetare" hittar vi hela tiden nya vägar och lösningar för att nå våra mål.

Och som grädde på moset kan vi konstatera att vi har roligt tillsammans med våra "medarbetare" samtidigt som de sker en häftig kunskapsutveckling.........och det kan väl aldrig vara fel.

torsdag 9 september 2010

Anna tar sig tid!

Visst är det härligt med politiker som tar sig tid.......trots att det bara är en vecka kvar till valet. Linnea, Pauline och Max ringde till Anna Wiklund och bokade tid för en intervju. Och precis som vanligt är Anna alltid superintresserad av våra medarbetare...........

Det blev en hel del frågor till kommunalrådet och Anna pratade på som vanligt..... kontentan av det hela blev att Linnea, Pauline och Max nu har ett gediget material som de kan ta med sig till presentationen i fullmäktigesalen nästa vecka.

Och de flesta politikerna tar sig verkligen tid.....men det finns ju alltid undantag. Tyvärr så har vänsterpartiet inte visat samma entusiasm och glöd. Först blev våra medarbetare rejält avspisade när man ringde vänsterpartiet........och i valstugan på torget visade man inget intresse. Man ville helt enkelt inte svara på frågor från våra medarbetare........

Och när en politiker från samma parti hade bokat tid med några elever så dök man inte ens upp.........Självklart kan det vara missuppfattningar eller missförstånd. Men ska man locka ungdomar till politiken så måste man nog rycka upp sig.

Men våra medarbetare är ju entreprenörer......man hittar andra lösningar. Det gäller bara att kika in bakom nästa dörr......


Ingen kan väl missa att det är lite häftigt att få prata med kommunens toppolitiker........Dessutom är det ju kul att komma utanför skolans väggar......kommunhuset är både stort och spännande.

Allt ska levereras i en pedagogisk förpackning!!!!

Nu har skolan varit i gång ett par veckor. Och för oss, Sara och Johnny, har det betytt att vi har fått jobba med någonting som vi verkligen brinner för.......det ENTREPRENÖRIELLA LÄRANDET.

Vi börjar ju få en hel del rutin på området och det märks framför allt på våra elever. Det är överlag bara positiva tongångar som hörs. Visst dyker det upp ett och annat problem.....men vi, precis som våra medarbetare, är ju entreprenörer.....vilket betyder att det alltid finns fler vägar att nå sina mål.

Vi försöker lyfta in framgångsrika företagares tankar och idéer i skolan.... Men självklart ska alla nya grepp levereras i en pedagogisk förpackning som passar våra unga medarbetare.

Först och främst vill vi skapa en miljö där medarbetarna uppmuntras och där de känner att deras idéer tas på allvar. För oss är eget ansvar och egna idéer en del av vår entreprenöriella kultur.

onsdag 8 september 2010

I dag var det valstugornas tur!

I dag blev valstugorna granskade av Entreprenörerna på Bergvreten. Moderater, miljöpartister och vänsterpartister blev synade i sömmarna. Men det är faktiskt ett litet problem med valstugorna......och det är öppettiderna. Det känns som om man har öppet lite när man tycker..... och flera gånger har våra medarbetare fått återvända med tomma anteckningsblock.

Men skam den som ger sig.....problem är till för lösas. Ett sätt är ju att boka en telefonintervju eller att bjuda in politikerna till skolan........Det är ju här som tasigförsamheten kommer in.....tänka nytt, visa mod och driva på.......och centerpartiets Mona Örjes var på plats på Bergvreten redan kl 9 i morse.

Nu börjar det snart att dra ihop sig. Nästa vecka är det valspurt i fullmäktigesalen. Och just nu laddar 9C och 9E inför sina valdueller....och innan nästa vecka är över kommer både våra åttor och nior att ha deltagit i SKOLVAL 2010.

tisdag 7 september 2010

Uppdrag granskning!

Nu har ännu en politiker fått besök.......kommunhuset i Enköping har mer eller mindre invaderats av Entreprenörerna från Bergvreten. Nu ska de kommunala politiska frågorna granskas.......

Någonting som är extra roligt är att våra medarbetare blir riktigt väl mottagna. Alla politiker, oavsett partifärg, månar om ungdomarna. Man tar sig tid och bjuder in till samtal. Och det här är någonting som uppskattas....... Att få möta vuxna på vuxnas egna arena och samtidigt få arbeta med verkliga uppgifter är någonting som smäller högt. Det går inte att ta miste på hur stolta våra entreprenörer är när de genomfört ett möte med någon politiker.

En stor eloge till våra politiker i kommunen........ni bidrar till våra medarbetares "tasigförsamhet".

Just den här dagen var det Linus, Marcus C och Max från 9C som fick tillfälle till en politikerutfrågning.

I morgon är det Helena Proos som blir "granskad". Anna och Fanny gör ett tidigt förmiddagsbesök på kommunhuset. Och samtidigt kommer Mona Örjes till Bergvreten. Hon har fått en personlig inbjudan från några av våra medarbetare...... och hon har självklart tackat ja.
Åke Hedén tar emot våra unga entreprenörer........

måndag 6 september 2010

Första politikern på plats!

Idag kom den första politikern på besök till Bergvreten. Och om man har bjudit in en politiker så gäller det att vara förberedd. Det gäller att ha frågor och anteckningsblock redo.

Men våra politiker får även en hel del besök ute på sta´n. För det är nog så att i stort sett ingen förtroendevald kan känna sig säker när Entreprenörerna på Bergvreten är på gång..... Just den här förmiddagen befann sig många av våra medarbetare ute på sta´n........Den stora granskningen av våra lokalpolitiker har börjat.....

Fredrik och Gabriella förbereder sin intervju.....nu gäller det att göra ett bra intryck och försöka fånga så mycket information som möjligt.....!!

lördag 4 september 2010

Snart dags att besöka Skolverket!

Om ett par veckor är det dags att besöka Skolverket i Stockholm. Vanligtvis är det ju Skolverket som gör besök ute på skolorna - men den här gången är det tvärtom. Vi, Sara och Johnny, har blivit antagna till en halvdistansutbildning som ges i samarbete med universitet, högskolor och Skolverket förstås.....

Självklart handlar det om entreprenöriellt lärande.....och vi har stora förväntningar på utbildningen. För hur engagerad man än är så behövs påfyllning av nya idéer. Dessutom är nya kursplaner och betygskriterier på gång och då gäller det att vara på...... Och det känns faktiskt som om Skolverket är rätt institution att bedriva utbildning i företagsamt lärande med koppling till skolan.

Visst finns det en uppsjö av andra "utbildningsföretag" som gärna arbetar med entreprenörskap riktat till skolan. Men om det entreprenöriella lärandet ska få genomslagkraft då behövs en mycket seriös koppling till skolans styrdokument. Och där tror vi att Skolverket kommer till sin rätt.........För är det någonting som Skolverket kan så är det att prata betyg och bedömning med syfte att uppnå likvärdiga betyg.

Det är ju extra roligt att gå på fortbildning när man vet att man har skolledningens stöd. Det betyder att man tror på vårt koncept "Från ord till handling" och att entreprenörskap är någonting som Bergvreten ska satsa på.

Hur som helst så har vi stora förhoppningar på utbildningen. Det här betyder att vi kan fortsätta att utveckla konceptet och samtidigt lyfta fram den likvärdiga betygsättningen och kursplanerna. Det här betyder också att Bergvreten kan fortsätta att gå sin egen väg när det gäller entreprenörskap i skolan.

Om det entreprenöriella lärandet ska få fotfäste behöver varje lärare och varje skola hitta sitt eget förhållningssätt till det företagsamma lärandet. Den som tror att entreprenörskap i skolan kan byggas upp under en natt eller genom enstaka "temadagar" kommer att bli rejält besviken.

fredag 3 september 2010

Ett riktigt guldkorn!!!!

I dag var det dags för 8C och 8E att arbeta tillsammns. Det blev storsamling i matsalen och därefter coaching med varje grupp..........och det här med coaching är någonting riktigt, riktigt häftigt. Det HÄNDER saker hos våra medarbetare när vi har våra samtal.....man går framåt, man hittar nya vägar och man VÅGAR GÖRA SAKER MAN TRODDE VAR HELT OCH HÅLLET OMÖJLIGT.

En del av våra medarbetares uppdrag innebär att man ska ringa någon lokalpolitiker och bestäma tid för en intervju. Och om man går i åttan är det faktiskt rätt pirrigt att lyfta telefonluren och ringa.........Det brukar ta en stund innan man samlar mod och ringer...

En av våra medarbetare, som preics som alla andra helst inte ville ringa, tog mod till sig. Hon ringde en av våra politiker. Och det blev inte bara ett samtal - utan tre - innan man hade kommit överens. Resultatet blir att vi får politikerbesök på Bergvreten nu på tisdag.

Man kommer att träffas i skolans cafeteria för en interjvu och frågestund.......och som lärare blir man oerhört glad när sån´t här händer...... och självklart är det ett gott tecken på entreprenöriell utveckling. Man visar att man kan göra saker man egentligen trodde var helt och hållet omöjligt........

torsdag 2 september 2010

Den stora coachingdagen!

I dag var det den stora coachingdagen.......och vi, Sara och Johnny, hann med så gott som alla våra 14 grupper. Riktigt, riktigt bra med tanke på att det handlar om ett hundra elever som alla behöver hitta sin egen väg att gå för att nå målet.

Vilken entusiasam våra medarbetare visat ännu en gång........och alla visar en härlig och seriös inställning. Redan nu är många intervjuer bokade hos våra lokala politiker. Och de närmast veckorna är det nog ingen politiker som går säker nu när Entreprenörerna på Bergvreten är i gång.....


Nenne och Rececca får coaching..........