Nu har vi ny bloggadress....

Och självklart är det samma entreprenöriella innehåll. Men i en helt ny förpackning.

www.eplpedagogerna.blogspot.com

tisdag 17 maj 2011

Att kunna erbjuda individuella bedömningssitutationer!

Nu är debatten om rättningen av nationella proven i gång igen....... Och visst är nationella proven viktiga för likvärdigheten i svensk skolan. Men det varken är eller ska vara det enda sättet att mäta kunskaper på....... just nu känns det som om resultat från nationella proven väger allt tyngre när det gäller betygsättningen. Och inom kort kommer det nationella proven att dyka upp i våra fyra so-ämnen......

Tyvärr känns det som den formativa bedömningen får stryka på foten lite grann. Och i förlängningen riskerar även det entreprenöriella lärandet att få sig en törn, trots att det har en stark position i nya läroplanen.

Vi, Sara och Johnny, har numera samlat på oss en stor erfarenhet av den formativa bedömning. Och det är också den som är mest gångbar när man tänker och jobbar med EPL. Att göra kontinuerliga bedömningar genom lärande samtal och olika former av cochningssamtal är någonting som göra att man för syn kunskapskvaliteter som inte kommer fram vid en traditionell provsituation. Självklart använder vi oss också av skriftliga prov. Men vi gör det inte jämt och det är inte de som ska avgöra betygen.....

Formativ bedömning handlar till stor del om att var och en av våra medarbetare ska få kunna visa sina kunskaper på det som är mest gynnsamt För en del innebär det någon form av skriftlig kunskapsbedömning och för andra kan det handla om lärande samtal, muntliga redovisningar eller andra presentationer Den formativa bedömningen innebär också att vi som är entreprenöriella pedagoger måste ha en större uppfinningsrikedom för att kunna erbjuda individuella bedömningssituationer.

Det handlar faktiskt om att alla våra medarbetare ska ges samma förutsättningar att nå kunskapsmålen....det handlar inte om hur. Och därför känns det omodernt att hela tiden fokusera allt för mycket på de nationella proven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar